Kennisbank

Profiel- en studiekeuze havo/vwo

Op deze pagina vind je extra informatie over de profiel- en schoolkeuze voor leerlingen die nu havo of vwo doen. De informatie voor mavo-leerlingen volgt later.

Profielkeuze

In klas 3 van havo en vwo wordt een profiel gekozen. Daarmee wordt bepaald welke vakken de leerling in de bovenbouw gaat volgen en grotendeels ook in welke vakken eindexamen wordt gedaan. In de mentorlessen van klas 3 krijgen de leerlingen uitgebreide begeleiding en opdrachten, waardoor het makkelijker wordt om een keuze te maken.  Bij de keuze is vooral van belang: welke vakken vindt de leerling leuk en waar worden voldoendes voor gehaald? De studiekeuze is nog ver weg, dus het is lastig om daar al rekening mee te houden. Het behalen van het diploma staat voorop en dat gaat makkelijker met vakken die je belangstelling hebben.

In het bijgevoegde informatieboekje staat achtergrond over de profielkeuze en uitleg over de vakken die kunnen worden gekozen. Op het informatieblad is in één oogopslag te zien welke keuzes er te maken zijn. Een profiel bestaat altijd uit drie delen: een gemeenschappelijk deel (voor iedereen), een profieldeel (dat is bij elk profiel anders) en het keuze-examenvak. In tegenstelling tot een extra vak is het keuze-examenvak verplicht en onderdeel van het examenpakket.

Jaarlijks worden de deadlines voor de keuzes vastgesteld. De voorlopige keuze is meestal in maart, de definitieve keuze in april. Deze data zijn terug te vinden in het informatieboekje.

Studiekeuze

Hoewel sommige leerlingen al vanaf de basisschool weten wat ze willen gaan studeren, is studiekeuze voor de meeste leerlingen ingewikkeld en soms ook stressvol. Op Oscar Romero willen we de leerlingen graag op weg helpen richting een vervolgopleiding. Dat doen we door het organiseren van activiteiten, zoals de HBO en WO-middag. Met de digitale methode Qompas leren leerlingen zichzelf beter kennen en verkennen ze de studiemogelijkheden. Daarnaast voeren de mentoren regelmatig gesprekken over dit onderwerp met hun leerlingen.

In het algemeen worden vier verschillende fases onderscheiden. In de eerste fase ga je oriënteren. Dat is nog heel vaag; gewoon nadenken over wat je leuk vindt of waar je goed in bent. Wil je iets sociaals doen of toch liever iets met kunst of techniek? 

In de tweede fase ga je speuren naar de mogelijkheden. Dat is de verkennende fase. Er zijn ongeveer 250 opleidingen op hogescholen en 200 opleidingen aan de universiteit, dus er is keus genoeg in Nederland. Een mooi beginpunt is Studiekeuze123, een site van de overheid waar al deze opleidingen beschreven staan. Open dagen bezoeken en kennis maken met het hoger onderwijs valt ook in deze categorie.

In de derde fase ga je verdiepen. Je hebt een lijstje met opleidingen die bij je passen en daar ga je meer aandacht aan besteden. In het ideale geval heb je er tussen de 3-5 over. Proefstuderen en meelopen zijn dan de activiteiten die je verder gaan helpen. Bekijk de informatie van Studiekeuze123 voor de verschillen.

In de laatste fase ga je beslissen. Bij een goede keuze heb je zowel je verstand als je gevoel gebruikt. Daarom zijn proefstuderen en meelopen zo belangrijk. Dan proef je de sfeer en ontmoet je je toekomstige medestudenten, zodat je je een beeld kunt vormen van hoe het zal zijn om die studie te volgen. In deze fase ga jij je (op tijd!) aanmelden voor je opleiding op de website van Studielink. Voor opleidingen met een selectie is de deadline meestal 15 januari in je examenjaar, voor andere opleidingen 1 mei. Aanmelden kan overigens voor maximaal vier opleidingen, waarvan twee numerus fixus-opleidingen.

Vrij vragen voor studiekeuze
Als studiekeuzeactiviteiten onder lestijd vallen, dan kan je daarvoor vrij vragen door een mail te sturen aan de decaan. Stuur een kopie mee van de bevestiging die je hebt ontvangen, dan word je uitgeroosterd.

Tussenjaar

De laatste jaren is een tussenjaar voor veel leerlingen een populaire keuze. Landelijk neemt ongeveer 20% van de leerlingen een tussenjaar. Dat mag, omdat je met een havo of vwo-diploma een startkwalificatie hebt behaald en dan niet meer leerplichtig bent. Een tussenjaar kan zorgen voor veel persoonlijke ontwikkeling en een zekerder studiekeuze. Niet voor niets raden sommige Amerikaanse universiteiten zoals Harvard een tussenjaar aan hun toekomstige studenten aan. Tegelijkertijd kan een tussenjaar ook leiden tot een overmaat aan feesten en eenzaamheid. Nadenken over de invulling van een tussenjaar, het gesprek aangaan en een plan maken, kan heel erg helpen bij het ondervangen van de risico’s. 

De website van het Tussenjaarkenniscentrum biedt een schat aan informatie over mogelijke invullingen van een tussenjaar en heeft tips voor leerlingen en hun ouders: www.tussenjaarkenniscentrum.nl.

Niet gevonden wat je zoekt?

Geeft deze pagina nog geen antwoord op je vraag? Neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Meer lezen...

Alles over ondersteuning

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Contact- en vertrouwenspersoon

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Decaan

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Huiswerkbegeleiding

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Mediatheek

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Mentor

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Passend onderwijs

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Talent- en Topsportbegeleiding

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder...

Niet gevonden wat je zoekt?

Geeft deze pagina nog geen antwoord op je vraag? Neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.

Zoeken...

Waar ben je naar op zoek?