Exact onderwijs op Oscar

Op het Oscar Romero willen we leerlingen enthousiast maken voor de exacte vakken. Dat willen we omdat we zelf exact leuk vinden, maar ook omdat er een tekort is aan mensen die een exact beroep kiezen. 

Weet je nog niet precies wat de term ‘exacte vakken’ inhoudt? Dat zijn de volgende vakken: biologie, natuurkunde, NLT (natuur, leven en technologie), scheikunde en wiskunde. 

Naast al die exacte vakken, kun je hier de Technologielijn volgen, krijg je les in wetenschapsoriëntatie en organiseren we verschillende gastlessen en excursies om je nog beter exact onderwijs te bieden.

Video afspelen

Kies jij voor de Technologielijn?

Houd je van technologie? Ook dan zit je goed op Oscar, want je kunt meteen in de brugklas kiezen voor de Technologielijn. Je krijgt dan twee uur per week extra les in de tech-richting. 

Brugklas

In de brugklas ga je aan de gang met LEGO-Robotica. Je leert LEGO-Robots programmeren en bouwen die bepaalde missies kunnen uitvoeren. Ook kun je van alles leren over radiografische besturing. Uiteindelijk vorm je met andere Technologielijnleerlingen een Oscar LEGO-Roboticateam waarmee je met de First LEGO League-wedstrijd in 2021 mee gaat doen. Er bestaat ook een mogelijkheid om met een team dansende LEGO-Robots te bouwen. Meer informatie over First LEGO League: firstlegoleague.nl.

Bij radiografische besturing vorm je met team ongeveer zes personen een Formule I team, het ‘os-CAR-team’. Samen pimp je de kap van een radiografische bestuurbare auto op en doe je mee met een wedstrijd op het circuit van de Model Auto Club te Heemstede. Om ook nog knap gekleed voor de dag te komen, zoek je samen met je teamgenoten sponsors die meehelpen in de onkosten van de kleding, materialen voor de auto zoals nieuwe banden, en dergelijke.

Klas 2+

Vanaf klas 2 ga je verder met bouwen, solderen en microchips programmeren. Je werkt met de microprocessor Arduino. Dat is een microprocessor waaraan je sensoren, LEDjes, motortjes etc. vast kan maken. Programmeren doe je met Arduino-sofware, gratis te downloaden. Je kan dus ook thuis verder werken. Weet je nog niks van chips en programmeren? Geeft niks! Je krijgt een paar introductielessen om de basis te leren. Daarna ga je zelf iets bouwen: een rijdende Robot, een hightech huis met alarminstallatie, een plantenkas met klimaatcontrole of een knikkerfabriek. Er bestaat ook de mogelijkheid om met radiografische besturing verder te gaan, bijvoorbeeld met radiografische zeilboten.

In de bovenbouw kun je bij het vak NLT verder gaan met technologie. Ook kun je onder begeleiding verder gaan met een zelfgekozen project en dit uiteindelijk bij je profielwerkstuk gebruiken.

Wil je meer informatie over de Technologielijn? Mail naar oscar-romero@tabor.nl o.v.v. Technologielijn.

Aanbod exacte vakken

Ook als je niet voor de Technologielijn kiest, kun je op Oscar Romero verschillende exacte vakken volgen. Het vak NLT (natuur, leven en technologie) is bijvoorbeeld een combinatie van de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Het is een examenvak dat wordt gegeven in de bovenbouw. NLT is een erg leuk en gevarieerd vak! En… niet alle scholen geven het, maar wij wel!

Uit onderzoek van 2 vwo-leerlingen blijkt dat leerlingen op Oscar wiskunde het op een na leukste vak vinden (op nummer 2 na gym). Wiskunde op Oscar is niet alleen maar leuk maar ook goed, want zowel regionaal als landelijk zet de sectie wiskunde zeer goede resultaten neer.

Er is een tekort aan exact geschoolde mensen. Oscar heeft daarom al jaren een samenwerking met de overheid, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven om dit probleem aan te pakken. We proberen je niet alleen enthousiast te maken voor exact in de lessen, maar ook door gastlessen en excursies.

Wetenschapsoriëntatie

Op Oscar Romero volg je op het vwo het vak wetenschapsoriëntatie. Het vak is bedoeld als voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs, oftewel de universiteit. Naast de gewone middelbare schoolvakken krijg je ook twee uur WO-Alpha/Gamma (WOa) en twee uur WO-Bèta (WOb). De leerdoelen van het vak vormen een uitstekende basis voor het vervolgonderwijs en het maken van het profielwerkstuk in de bovenbouw. Bij beide onderdelen van het vak leer je onderzoekstechnieken en vaardigheden zoals interviewen, observeren, enquêteren en experimenteren. Daarnaast is er aandacht voor de verschillende stappen in een onderzoek, de verslaglegging en het mondeling presenteren van onderzoeken. Je zult niet alleen in school op onderzoek uit gaan, maar ook buiten de school. Bovendien bezoek je meerdere keren in je schoolloopbaan een universiteit.

Na het oefenen in het presenteren van onderzoek kan je ook deelnemen aan regionale en landelijke manifestaties van de WON Akademie waar Oscar Romero bij aangesloten is.

Meer informatie over het vak wetenschapsoriëntatie, de stichting WON én het laatste nieuws.

Gastlessen en excursies

We organiseren op Oscar Romero verschillende gastlessen en excursies die te maken hebben met de exacte vakken die je hier kunt volgen. Je krijgt bijvoorbeeld practica over DNA, onderzoekt je eigen bloedgroep, bezoekt de Radiologie afdeling in een ziekenhuis en krijgt een kijkje achter de schermen bij Tata Steel. Hieronder leggen we alvast kort uit wat je daar precies bij kunt verwachten. 

Career Day

Tijdens de Career Day maak je kennis met technologieën en medewerkers van Jet-Net bedrijven. Meer dan 300 jonge ingenieurs begeleiden je tijdens deze ontdekkingstocht rond de stands van Jet-Net bedrijven in de wereld van technologie. Je beleeft een leuke dag en je beeldvorming en kennis van technologie krijgt een positieve impuls. Zo kun je bedenken of een vervolgstudie in de richting van technologie of natuurwetenschap wat voor jou is.
Lees meer over Career Day.

Excursie Tata Steel

Tata Steel is onze Jet-Net-partner. Samen hebben we de doelstelling om leerlingen te enthousiasmeren voor de exacte vakken. We werken daarom samen met verschillende activiteiten. Een van de activiteiten is een excursie naar Velsen, waar je uitleg krijgt en zelf ziet wat er allemaal speelt bij een groot bedrijf als Tata Steel. Als je in 3 mavo of 5 vwo zit, zul je deelnemen aan deze excursie.

DNA-labs

Zes universiteiten komen met verschillende practica langs bij scholen van het voortgezet onderwijs. De practica sluiten aan bij het onderwijs op havo en vwo, maar zijn door scholen vaak niet uitvoerbaar omdat er apparatuur wordt gebruikt die niet aanwezig is op een school. Oscar Romero maakt hier dankbaar gebruik van. De practica geven niet alleen een interessante kijk op de lesstof, maar je komt op deze manier ook in contact met studenten die ook wat vertellen over hun ervaringen bij het studeren. Als je in de bovenbouw het vak biologie volgt, krijg je deze practica.
Lees meer over DNA-labs.

Excursie Radiologie

Bij het vak natuur, leven en technologie (NLT) volg je de module Medische Beeldvorming. Om een beeld te krijgen hoe het is om een baan te hebben waarbij je elke dag hiermee te maken hebt en de techniek van dichtbij te zien, bezoek je als je in 5 vwo zit de afdeling Radiologie in het Dijklander Ziekenhuis.

Bloedprik-practicum

Je eigen bloedgroep (ABO en Rhesus) bepalen tijdens de biologieles. Bij het onderwerp Afweer komt het onderwerp bloedgroepen in 6 vwo aan de orde. Tijdens een practicum in samenwerking met het Dijklander Ziekenhuis bepaal je de bloedgroep van je eigen bloed.

Oscar Romero is een van de drie locaties van het Tabor College.

Zoeken...

Waar ben je naar op zoek?